“Conu’ Leonida fata cu reactiunea” – Politica se face în doi

Nu am mai avut senzaţia că înţeleg sau, mai bine spus, simt o piesă, din punct de vedere regizoral, de când am văzut “Danaidele”, în regia lui Silviu Purcărete, acum mai bine de 15 ani. Mi s-a întâmplat din nou luna trecută când am văzut piesa “Conu’ Leonida faţă cu reacţiunea”, regizată tot de Purcărete.

Reinterpretarea piesei lui Caragiale este senzaţională. Pentru prima dată, un regizor a reuşit să facă altceva în afară de punerea clasică în scenă sau adăugarea unor replici mai deocheate care, în opinia anumitor regizori, dădeau o notă de modernitate.

Cei doi mari actori, Victor Rebenciug şi Mariana Mihuţ, fac pe rând politică schimbând rolurile între ei şi demonstrând că, azi şi întotdeauna, femeile sunt la fel de implicate în acţiunile politice. Recunosc, pentru prima dată, am înţeles că ambele personaje fac politică în acelaşi timp şi în acelaşi fel.

De altfel, nimic nu este static în piesa lui Purcărete, totul se mişcă – personajele secundare, decorul, lumina, muzica (cam psihedelică pentru gustul meu) au ceva de spus. Fiecare persoană sau lucru are rolul său.

Cred că am citit de zeci de ori piesele lui Caragiale şi am încercat să văd toate punerile în scenă, dar creaţia lui Purcărete mi-a arătat că, dincolo de esenţa stilului specific marelui autor, stil ce îl regăsim în orice epocă, lucrurile pot fi cu adevărat moderne dacă le priveşti din altă perspectivă.

Dacă reuşeşti să adaugi o nota de personalitate, operele mari îţi pot dărui mult mai mult.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s