Oricine poate fi PR-ist?

PR

PR-ul a ajuns precum politica si sportul in Romania. Oricine se pricepe. Orice fost jurnalist/jurist/profesor etc. simte nevoie, la un moment dat in viata, sa-si schimbe profesia in cea de specialist in comunicare.

Este unul din motivele pentru care nivelul comunicarii publice/politice/institutionale a scazut enorm in ultimii ani in Romania. Ne invartim intr-un cerc vicios in care companiile, motivand bugete reduse, se complac sa angajeze oameni nepregatiti corespunzator.

Te-ai astepta ca fostii jurnalisti sa fie cel mai aproape de ceea ce inseamna comunicare. Din contra! Au idei extrem de limitate si nu reusesc sa vina cu solutii noi. Diferenta dintre un jurnalist si un PR-ist este ca primul cauta valoarea de stire a unui subiect, iar cel de-al doilea creeaza aceasta valoare. Am citit, de curand, un interviu cu un specialist in comunicare, fost jurnalist care se plangea ca PR-ul romanesc se bazeaza pe elemente ale limbii de lemn, sabloane etc. Se plangea si atat!

Daca mi se pare ca lipeseste ceva extrem de mult este lipsa de creativitate a celor care lucreaza in acest domeniu, dificultatea de a privi lucrurile din unghiuri diferite. Cunosc foarte multi PR-isti care sunt bine pregatiti, scriu discursuri documentate, fac campanii aplicate si considera ca doar aceste lucruri ii transforma in specialisti. Sunt precum fotomodelele acelea care „se chinuie” sa stea in pozitii anormale crezand ca asa arata bine. „Specialistii” acestia sunt lipsiti insa de „sclipire”, de perspectiva, de optimism. Ca in toate domeniile, se pare ca oricine poate fi PR-ist, dar nu oricine poate face comunicare cu adevarat.

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s