Tragedia greaca – Alexis Tsipras, imaginea eroului sau iluzia populismului?

Alexis_Tsipras_Greek_Prime_Minister_Graffiti

Când l-am văzut prima dată la TV pe Alexis Tsipras am fost sigură că o să câştige alegerile. Extrem de carismatic, cu putere de muncă, naţionalist (iar curentul naţionalist este la modă în Europa) părea că este capabil să rezolve orice problemă. În plus, grecii aveau nevoie de un erou care să-i salveze. Iar grecilor le plac eroii. Dintotdeauna.

Însă, precum un sportiv fără experienţă care se pierde când este gata să câştige, Tsipras nu a reuşit să obţină prea multe pentru cei care l-au votat. Negocierile cu creditorii au eşuat. Dacă la început oamenii l-au crezut, pe parcurs şi-au dat seama că ieşirea din UE nu ar aduce lucruri bune. De fapt, când l-au votat nu au dorit nicidecum acest lucru, ci au sperat că au ales cel mai bun negociator.

Ce mi s-a părut interesant este că atunci când a simţit că se află pe cale să piardă sprijinul poporului, Tspiras a anunţat un referendum încercând, din nou, să joace rolul victimei „creditorilor internaţionali”. Grecii nu au renunţat la “eroul” lor chiar dacă s-a dovedit că este vulnerabil şi pe cale a fi învins. Îi protejează slăbiciunea şi îl aruncă din nou în luptă.

Tot ceea ce s-a întâmplat seamână cu o tragedie greacă. Este fascinant jocul actorilor, cu roluri atât de bine definite, cu intrigi, cu răsturnări de situaţie. Personajul negativ este unul colectiv, „creditorii internaţionali”, personaj secundar Rusia (care, în funcţie de unghiul din care priveşti, poate fi personaj negativ sau pozitiv) şi Tsipras, identificat cu întreaga Grecie. Greu de spus însă cine pe cine manipulează.

Sunt sigură că Tsipras a jucat, de la început şi cu bună ştiinţă, rolul populistului şi mai puţin al eroului. De ce? Pentru nu a crezut niciodată că va rezolva cu adevărat situaţia. Nu avea cum

„Creditorii internaţionali”, în stilul lor birocratic, nu se grabesc să rezolve situaţia, poate pentru că le convine imaginea unui „conflict” superficial spre care să se întrepte atenţia tuturor sau pentru că, deşi pare intens tot acest „joc” din Grecia, momentan, nu există un impact major, economic şi financiar, asupra Europei. Un alt scenariu ar fi ca, în final, să salveze Grecia şi să devină ei, „creditorii internaţionali”, eroul principal.

Din punct de vedere al comunicării, mă fascinează aceste roluri foarte bine definite. Totul este imagine. Nu există o preocupare faţă de mesajele transmise, impactul lor este destul de redus. De altfel, în fiecare zi ne întrebăm ce o să mai facă unii sau alţii şi mai puţin ce o să spună. Rămâne de văzut cum îşi va gestiona Alexis Tsipras imaginea de „erou” pentru că deja a devenit studiu de caz.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s