Ce sa NU faci in cazul unei situatii de criza

Criza_de_imagine

Ce să NU faci mai ales dacă eşti om politic! Accidentul rutier de săptămâna trecută în care este implicat numele ministrului Gabriel Oprea demonstrează cât de nepregătiţi sunt politicienii români în astfel de cazuri. „Crisis management” pare un concept total necunoscut. Pentru că nu am toate informaţiile, iar pe net sunt multe speculaţii, am să încerc să dau câteva recomandări despre cum ar fi trebuit să NU comunice Gabriel Oprea.

 1. Nu ieşi într-o conferinţă de presă abia după o săptămână de la producerea accidentului!
 2. Mai mult, nu spui că o faci doar pentru că ţi-a cerut preşedintele! („Ca urmare a solicitării președintelui Klaus Iohannis, aș vrea să fac o scurtă declarație care să răspundă unor întrebări adresate în spațiul public și care nu se referă la aspectele anchetei penale aflate în desfășurare.”)
 3. Nu citeşti declaraţia de presă!
 4. Nu le permiţi apropiaţilor (consilieri, lideri de sindicate, jurnalişti etc.) să te apere atunci când tu nu spui absolut nimic!
 5. Nu faci o declaraţie de presă incompletă!
 6. Nu răspunzi evaziv (fără niciun argument legal concret) la cea mai gravă acuzaţie – dacă ai încălcat sau nu legea! („În ceea ce privește speculațiile potrivit cărora în activitatea mea aș fi încălcat legea sau aș fi utilizat dispozitiv de însoțire în trafic fără temei legal, vreau să vă asigur că acestea sunt complet nefondate. MAI și structurile subordonate acordă sprijin activ pentru desfășurarea anchetei și vom pune în continuare la dispoziția Parchetului toate documentele și informațiile solicitate.”)
 7. Nu combini declaraţiile emoţionale cu atacurile politice pentru că le anulezi pe primele! („În ceea ce mă privește, am ales să fiu alături de familia lui Bogdan Gigină, să prezint personal condoleanțe familiei îndurerate, să nu cedez tentației de a oferi declarații care mă puteau disculpa public în raport cu acuzațiile iresponsabile ale unor lideri politici sau speculațiile vehiculate cu cinism.”)
 8. Nu încerci să fi mai empatic decât este necesar pentru că îţi pierzi credibilitatea! („Vreau să îi asigur pe toți colegii mei și pe toți partenerii instituționali ai MAI că, în calitate de vicepremier pentru securitate națională și ministru al afacerilor interne, voi continua să îmi fac în mod responsabil datoria, voi continua să îi sprijin, pe ei și familiile lor și mă voi bate, ca întotdeauna, pentru drepturile lor.”)
 9. Nu închei cu un adevăr general şi evident! („Și, așa cum nimic nu este mai presus de viață, nimeni nu este mai presus de lege.”)
 10. Nu spui că nu îţi dai demisia pentru că nu este vina ta!

* Informaţii preluate de pe http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/gabriel-oprea-face-primele-declaratii-la-6-zile-de-la-moartea-politistului-de-la-rutiera-live-www-stirileprotv-ro-11-00.html şi http://www.comunicare.mai.gov.ro/stiri.php?subaction=showfull&id=1445852479&archive=

2 răspunsuri la „Ce sa NU faci in cazul unei situatii de criza

 1. Pingback: Principiile comunicării de criză | Personal Adviser Communication·

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s