Problema liderului (carismatic) in Romania

images

Orice societate are nevoie de eroi, de lideri care să o inspire sau să-i ofere siguranţă. În ultimii 20 de ani, România nu a reuşit, cel puţin în plan politic, să aibă lideri care să-i marcheze evoluţia. Desigur, unii îi nominalizează pe foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Traian Băsescu, dar cred că niciunul dintre ei nu a întrunit, pe de-a întregul, calităţile unui adevărat lider.
De ce se confruntă România cu această situaţie? Mare parte din explicaţie rezultă din perioada petrecută în comunism. Ţine însă şi de noi, de dorinţa noastră de a crea şi a întreţine tipul eroului/liderului.
Mi se pare îngrijorător că, în prezent, clasa politică şi conducerea ţării prezintă un deficit major de politicieni/persoane carismatice. Această „depersonalizare” (dacă pot spune aşa) a clasei politice s-a accentuat după alegerile prezidenţiale de anul trecut.
Noul Guvern continuă însă tendinţa. Niciunul dintre miniştri, nici chiar premierul, nu par să aibă atribuţiile specifice unui lider/manager. Spun nu par pentru că PR-ul şi maketingul ne-au învăţat că totul se construieşte, chiar şi de la zero, – imaginea, discursul, anturajul, personalitatea etc.
Într-un guvern de „nepoliticieni”, de tehnocraţi (indiferent ce presupune termenul) mă aşteptam să văd personalităţi care, după primele contacte cu publicul, să strânească interes, în sensul pozitiv. În schimb, au apărut nişte oameni şterşi, plaţi, pe care nu ai cum să-i reţii.
Mă uimeşte acest lucru. Din experienţa proprie, vă pot spune că specialiştii din domeniul privat, mai ales managerii, sunt, de obicei, extrem de bine pregătiţi la nivelul imaginii şi comunicării să devină lideri carismatici în piaţă.
Lipsa liderilor din politică şi administraţie, în România, va duce la scăderea interesului pentru aceste domenii şi, mai departe, la scăderea implicării comunităţii.
Cel mai dramatic fenomen din ultimii 10 ani îl reprezintă decredibilizarea masivă a instituţiilor, a statului român, ceea ce a dus la consecinţe în lanţ, pe toate planurile, şi ne împiedică să vorbim de o evoluţie normală a României.
După părerea mea, instituţiile vor deveni credibile din nou, în timp, doar prin promovarea unor lideri care, prin activitatea şi personalitatea lor, să genereze entuziasm, siguranţă, încredere în rândul cetăţenilor.
Momentan, nu avem aceşti lideri şi nici nu pare că suntem pe drumul cel bun.

Vă provoc să vă gândiţi şi la situaţia marilor state ale lumii legat de problema liderilor carismatici.

Un răspuns la „Problema liderului (carismatic) in Romania

  1. Cred ca este o problema de asumare a meseriei de ,,politician”. Acelasi lucru este valabil si pentru ,,tehnocrati” sau pentru cei care isi asuma o prezenta in spatiul public. Foarte putini sunt dispusi sa aloce bani si timp pentru a construi si a se defini in spatiul public – de la discurs, vestimentatie, pozitionarea pe teme locale, nationale sau internationale, relationarea cu cetatenii etc. Pare ca nu realizeaza ca este un job ca oricare altul si este nevoie sa invete continuu pentru a performa! De altfel, problema este ca nici nu isi pot defini scopul si obiectivele in politica pornind de la experienta personala…nu vedem povesti umane, experiente, trairi etc…de aici si discursul sec, lipsit de credibilitate.
    Mai trist este ca tinerii din politica nu sunt conectati la realitate, nu au nimic in comun cu oamenii din generatia pe care o reprezinta (a se vedea vestimentatie, discurs, masini, comportament etc).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s