Romanian Women in Politics

polwomen

Există o statistică realizată în fiecare an cu privire la prezenţa femeilor în politică (Parlament, Guvern) la nivel internaţional – http://iknowpolitics.org/en/learn/knowledge-resources/data-and-statistics/women-politics-2015-map. Cum era de aşteptat România se află pe ultimele locuri.

Lucrurile se pot schimba însă în următoarea perioadă. Un nou început este reprezentat de câştigarea Primăriei Bucureştiului de către o femeie. Este o funcţie în care, dacă va reuşi să demonstreze, Gabriela Firea va da încredere atât electoratului, dar şi femeilor care doresc să se implice mai mult în politică sau administraţie. Mai mult, o posibilă victorie a lui Hillary Clinton în SUA ar putea schimba total percepţia asupra imaginii femeilor în politică. Şi mai mult, în Europa se anunţă o competiţie între Marea Britanie şi Germania. Nu întâmplător englezii au numit o femeie premier, pe Theresa May, ci pentru a reduce din puterea cancelarului Angela Merkel, în ascensiune după Brexit.

În România, în ultimii ani, imaginea femeii-politician s-a depreciat mult gravitând în jurul Elenei Udrea. Din păcate, există puţine femei care s-au menţinut pe scena politică şi care au şi crescut ca profil. Una din greşelile de imagine şi comunicare pe care le fac aceste doamne se leagă de promovarea unui profil incomplet/într-o singură direcţie. Există o oscilaţie între profilul monden sau femeia-bărbat. Foarte puţine dintre femeile din politică românească au reuşit sau reuşesc ca, pornind de la trăsătura/calitatea definitorie a personalităţii (profesie, orientare către social etc.), să-şi construiască un profil cât mai ”uman”, plin de personalitate prin completarea cu alte elemente (familie, hobby-uri etc.) Să ne uităm puţin la Carmen Iohannis care nu reuşeşte să devină un model inspiraţional, în nicio direcţie, pentru femeile din România, aflate sau nu în politică. Nu ştim exact cine este de vină, lipsa de acţiune sau modul defectos de comunicare. Oricum ambele ar trebui să fie un ”must” pentru o primă doamnă.

Întorcându-ne la ”vedeta” politică a acestor luni, Gabriela Firea nu a exploatat la maximum capitalul de imagine acumulat în campanie şi a pus un fel de frână. Este drept la recomandarea sau, mai bine spus, ameninţarea preşedintelui PSD care deja o vede ca pe un pericol în interiorul partidului. Nereuşind cu partea de creştere a puterii politice prin specularea unei posibile candidaturi la preşedinţia României, Firea se orientează pe laturi mai personale însă nu în cel mai potrivit mod, adică unul extrem de egocentrist. Este adevărat că nouă, românilor ne place să vedem ce mănâncă vedetele şi cum au în casă, dar această direcţie nu este de urmat decât dacă vrei să capeţi notorietate în scurt timp şi cu orice preţ. Rişti să te duci în ridicol şi în subiecte mult prea emoţionale pe care nu le mai poţi controla. Apropierea de oameni şi faptele concrete îi vor aduce ”putere” şi prezenţă permanentă în spaţiul public Gabrielei Firea şi nu imaginile din casa ei în care se văd tablouri cu ea şi soţul ei după modelul descendenţilor nobili.

A tras-o înapoi şi scandalul viceprimarului de la ALDE, dar nu era cazul să plece în vacanţă ca să nu-şi asocieze imaginea. Este un prim pas înapoi. Toată lumea înţelege raţiunile politice, dar lipsa unei reacţii înseamnă compromis. Mult mai bine ar fi fost să aibă câteva acţiuni publice în Bucureşti în diferite contexte şi impostaze pentru a rămâne apropiată de cetăţeni.

Pe scurt, campania post-electorală a fost şi este prost gestionată. Poate lucrurile se vor schimba, va comunica şi se va promova mult mai bine în perioada următoare. Succesul sau insuccesul primei femei la Primăria Bucureştiului este un factor esenţial în evoluţia femeilor în politica românească.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s