Politicienii romani si efectul de amnezie

banana

Discursul politic din orice campanie electorală (înainte şi în timpul) se bazează pe un soi de pact tacit în sensul în care politicienii îşi permit să promită mai mult decât vor face, iar cetăţenii înţeleg că nu toate promisiunile vor deveni fapte.

În România am depăşit însă această etapă de bunsimţ. Majoritatea liderilor politici, indiferent de partid, nu au nicio problemă în a declara lucruri total opuse despre un subiect într-o perioadă foarte scurtă de timp. Uneori de la o zi la alta.

Iniţiatorul acestei strategii a fost Traian Băsescu. Fostul preşedinte practică şi azi acelaşi stil sperând că efectul de amnezie va curpinde toată România într-un final. Se aşteaptă încă să creadă oamenii că spune adevărul acum când susţine că justiţia este coruptă, influenţabilă etc. Nu poţi să nu întrebi logic – de când aţi făcut constatarea? De când nu mai sunteţi preşedinte?!

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a dus lucrurile la următorul nivel. Zilele trecute cerea ferm să răspundă pentru faptele lui Gabriel Oprea cei care l-au susţinut şi promovat. Din nou, rămâi blocat în comunicare. PSD l-a „inventat” pe Gabriel Oprea. Şi PSD a guvernat cu UNPR. Dragnea a semnat un acord politic cu Oprea acum câteva luni. Şamd.

Acelaşi lucru şi cu criteriile de candidatură ale politicienilor pentru Parlament. Luni de zile cele două partide mari, PSD şi PNL, ne-au explicat cum vor candida numai oameni fără probleme în justiţie. Practic, Dragnea, Blaga, Gorghiu etc., toţi cu dosare, povestesc despre principii. Acesta este efectul de amnezie „live”. Dacă vreun jurnalist (rar se întâmplă) încearcă să-i scoată din această logică absurdă, răspund că în cazul lor totul este o răzbunare politică.

Preşedintele Iohannis este şi el „contaminat”. După ce a pus un guvern tehnocrat şi l-a susţinut, în prag de alegeri spune că România trebuie să fie condusă de un guvern politic. Nici măcar nu se străduieşte prea tare să explice această schimbare de atitudine.

Efectul de amnezie se poate constata foarte uşor şi în comunicarea instituţională. Concepte precum COERENŢA, CONSTANŢA, ADEVĂRUL, ARGUMENTELE şi, până la urmă, logica sunt total ignorate.

Care sunt urmările? Încet-încet cetăţenii se lasă cuprinşi de amnezie, le este tot mai dificil să analizeze şi acţionează doar impulsiv, emoţional, sub anumiţi factori. În acelaşi timp, cred că oamenii sunt puşi prea des într-o stare de disonanţă cognitivă din cauza inconsecvenţei şi tind să accepte declaraţiile contradictorii pentru a nu-şi „reproşa” mereu susţinerea pentru un politician sau o temă care se „transformă” negativ. Tot acest proces duce, inevitabil, la manipulare.

Comunicarea politică şi cea instituţională trece printr-o mare criză de credibilitate în România în aceste momente. Din păcate, nici discursul presei sau cel al ONG-urilor nu este unul consecvent. Nu există puncte de reper pentru cetăţeni sau „eroi publici” (fie că vorbim de persoane sau instituţii) care să susţină un principiu până la capăt.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s