Ministerul Sanatatii, grav bolnav in mediul online

ministerul_sanatatii

Dacă accesezi site-ul Ministerului Sănătăţii, primul cuvânt care îţi vine în minte este „vechi”. Grafica este lipsită de coerenţă, iar structurarea informaţiei te oboseşte – meniu vertical, meniu orizontal, secţiuni marcate „Nou” fără a avea o dată de publicare. Dacă ai proasta inspiraţie să îţi doreşti să faci o sesizare sau să transmiţi o petiţie, va trebui să aştepţi „însănătoşirea” portalului pentru că link-ul nu este funcţional.

Secţiunea de „comunicate de presă” este actualizată cu materiale publicate în mod constant. Pe prima pagină, este prezentă o secţiune, marcată în roşu, privind epidemia de Ebola – de la începutul anului 2016 (Africa de Vest). Poate, informaţional, ar fi fost mai utilă evidenţierea epidemiei de rujeolă… despre care apar informaţii doar în secţiunea de comunicate de presă. Într-o perioadă în care se discută intens despre necesitatea vaccinării, demersurile instituţionale sunt inexistente. Evident, avem pagina de Facebook a Ministerului şi contul Ministrului Vlad Voiculescu unde apar grafice frumos colorate, îndemnuri etc. 45% dintre români trăiesc în mediul rural… greu de crezut că îşi verifică Facebook-ul pentru a afla ultimele noutăţi în materie de servicii medicale. La fel de crezut este faptul că aşteaptă ultima aplicaţie dezvoltată de IT-işti pentru a afla la câte zeci de kilometri este primul cabinet medical sau peste câte săptămâni urmează să ajungă un medic la ei în sat! Din nou, avem o inadecvare a comunicării la public.

În ceea ce priveşte comunicarea în domeniul sănătăţii avem sincope majore pentru că, similar altor domenii, primează persoanele prezentate drept „salvatori” în detrimentul instituţiilor. Un program de comunicare eficient nu poate exista fără reprezentanţii întregului sistem: medici de familie, pacienţi, medici specialişti, politicieni, conducători de instituţii cheie (Minister, CNAS, asociaţii profesionale), companii.

Temă de reflecţie – campania de vaccinare antigripală din UK. Protagonist NHS, în online şi în offline.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s