Ministerul Educatiei – multe informatii, putine raspunsuri

edu

Site-ul ministerului Educației – https://www.edu.ro/ – este unul dintre cele mai cuprinzătoare și mai actualizate. Grafica este dinamică la nivel de imagine și conținut. Pe prima pagină, după modelul blogurilor, sunt prezentate cele mai importante secțiuni dedicate elevilor, părinților, profesorilor, cercetătorilor etc. Pentru acest lucru, targetarea publicului țintă, primește o bilă albă. Tot pe pagina de deschidere apar ultimele comunicate și cele mai noi știri. Majoritatea secțiunilor este actualizată la zi (am găsit și excepții: agenda publică a ministrului sau bugetul pentru cercetare care a rămas în 2015).

La nivel vizual, mi-ar fi plăcut să văd mai multe poze cu oameni (poate chiar cu cei care lucrează în minister). În ceea ce privește conținutul, este cam stufos și ai nevoie de puțină răbdare pentru a ajunge la ce te interesează.

Surprinzător, partea de FB este mai puțin actualizată. Atât pagina ministerului, cât și cea a ministrului au rămas în urmă cu noutățile. FB-ul ministerului încă mai are la cover imaginea campaniei de strângere de fonduri pentru „Cumințenia pământului”. Lucrurile pro pe care le au în comun cele două conturi sunt legate de faptul că există și postări cu texte proprii, nu doar share-uri la articolele din presă, dar și de sutele (uneori chiar mii) de like-uri și comentarii. Din păcate, cea mai mare problemă este lipsa de răspunsuri la aceste întrebări. Nu susțin că ar trebui răspuns tuturor, dar, pe cât posibil, celor mai multe nelămuriri ridicate. Nu este normal să bombardezi cu informații, iar apoi să intri în silenzio stampa.

În scurtul mandat al ministrului au existat câteva crize de imagine/comunicare și în cazul instituției, dar și al ministrului personal. În ambele cazuri lucrurile au fost gestionate cu decență. Ministrul a trebuit să respingă acuzațiile de colaborator al Securității. A făcut-o într-un mod categoric anunțând că va acționa în judecată acuzatorii. Va rămâne însă în memoria presei cu poziția luată împotriva lui Petre Tobă când a declarat că va demisiona dacă acesta se dovedește că a plagiat și va rămâne în guvern.

După un început de mandat cu alte teme de comunicare decât cele din domeniu, cea mai importantă situație gestionată a fost/este concursul pentru directorii instituțiilor de învățământ. Nu a fost rău deloc faptul că s-a comunicat în cadrul unei conferințe de presă pentru a clarifica toate nelămuririle.

Personal, apreciez că ministrul nu a anunțat o nouă reformă în domeniul învățământului românesc, cel mai reformat… din lume, cel puțin la nivel declarativ.

Ca recomandări generale: mărirea echipei/biroului de presă pentru a răspunde întrebărilor primite. Tot în acest sens, sugerez realizarea de interviuri periodic, dar și de conferințe de presă sau dezbateri.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s