Comunicarea in situatii de criza

crisis

Spre deosebire de zona comercială, în spaţiul politic, comunicarea în situaţii de criză are câteva dimensiuni sensibile. Pentru un politician, o situaţie de criză include aproape de fiecare dată o dimensiune afectivă cu care alegătorii pot relaţiona în sens pozitiv sau negativ. Spun în sens pozitiv sau negativ pentru că, cel mai recent exemplu vine din SUA unde a fost ales preşedinte un candidat care de-a lungul întregii campanii a trebuit să gestioneze situaţii de criză.

Pentru un politician, situaţiile de criză pot include scandaluri sexuale, situaţii ce prezintă probleme de natură etică/ morală, decizii politice primite cu reţinere de către populaţie etc.

Într-o situaţie de criză este esenţial să fii pregătit, iar pregătirea se face cu mult timp înainte, când nici nu te gândeşti că ai putea trece printr-o situaţie dificilă. De aceea, trebuie să îşi cunoşti şi să îţi recunoşti slăbiciunile în faţa echipei de campanie, astfel încât să puteţi construi un plan de răspuns. În acelaşi timp, planul trebuie să ţină cont de contextual social, de profilul alegătorilor şi de dinamica politică de la momentul izbugnirii crizei. Pregătirea presupune, în primul rând, mai multe scenarii de întrebări şi răspunsuri posibile.

Este bine ca cineva din echipa de comunicare să fie desemnat special pentru gestionarea situaţiilor de criză. În acelaşi timp, purtătorul de cuvânt vă poate fi de ajutor în situaţiile de criză pe subiecte negative în care nu este neapărat nevoie să intervină personal candidatul.

De ţinut minte:

  • Ascultă, înainte de a da un răspuns!
  • Nu întotdeauna trebuie să dai un răspuns! Dar trebuie să ai reacţie rapidă când este cazul.
  • Să NU minţi niciodată!

Fiecare criză are specificul ei şi de aceea este nevoie de o strategie personalizată. Vă putem ajuta să fiţi pregătiţi pentru orice tip de criză. Ne puteţi trimite un email pe adresa office@personaladviser.ro pentru o discuţie aplicată.

Un răspuns la „Comunicarea in situatii de criza

  1. Pingback: Principiile comunicării de criză | Personal Adviser Communication·

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s