Artistotel şi furnicarul merg la Washington

artistotel

Când am cumpărat această carte mi-am zis că este o lectură uşoară din categoria „cum să comunici mai bine în X paşi”. În realitate, acest „mic tratat de abureală politică” este o carte extrem de serioasă în care cei doi autori, Thomas Cathcart şi Daniel Klein (cu background în filozofie şi logică), ne învaţă cum să identificăm trucurile folosite de politicieni în discursurile lor pentru a manipula sau dezinforma.

Metodele folosite de vechii oratori romani, tipurile de argumentare logice şi filozofice sunt reinterpretate într-un limbj accesibil tuturor, cel puţin la prima vedere.

În capitole de genul „Strategia Ba pe-a mă-tii”, „Strategia jocului de picioare elegant” sau „Strategia Star Trek”, autorii pun în discuţie diferite argumente precum: ad homonym, tu quoque, ad verecundiam, qui dicit, kairos etc.

Prin urmare, nu este chiar o lectură banală de tren. Este nevoie să ai anumite informaţii pentru a înţelege cât mai bine temele prezentate. Cei familiarizaţi cu analiza discursivă, argumentaţia vor savura episoadele de umor din carte. Fiecare capitol conţine caricaturi, glume, povestiri comice despre mari lideri de azi sau din trecut.

Cum spuneam şi la început, cartea vrea să fie un „manual” pentru cei care nu doresc să se mai lase manipulaţi de discursurile politicienilor. Din punctul meu de vedere însă, este mult mai utilă specialiştilor în comunicare (de toate tipurile). Te ajută foarte mult să înţelegi cum trebuie să foloseşti corect diferitele tipuri de argumente, cum să contextualizezi un discurs, ce premise să foloseşti, ce erori să eviţi etc. Toate exemple de „aşa nu” sunt practic recomandări pentru „aşa da”.

Scopul comunicării politice este persuasiunea, dar ea trebuie făcută fără ca oamenii să se simtă înşelaţi de „vorbe goale”. Este bine să nu ajungem în situaţia unui politician american dintr-o anecdotă prezentată în carte: „Felicitări Dave! Nu cred că am citit vreodată, în toţi anii în care am fost implicat în politică, o declaraţie publică mai măiestrit evazivă şi mai subtil înselătoare decât a ta.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s