Manuel Valls – de la Paris la Barcelona

2014-05-21T204339Z_1137688428_GM1EA5M0CXY01_RTRMADP_3_EU-ELECTION_0

Candidatura lui Manuel Valls, fostul premier al Franței între 2014 și 2016, la primăria Barcelonei (mai 2019) mi se pare cel mai interesant eveniment de urmărit în lunile viitoare. Valls are și cetățenie spaniolă și, conform regulilor UE, poate face acest lucru.

După o campanie de teasing organizată în jurul idei ”ce ar fi dacă”, fostul premier francez  și-a anunțat, la sfârșitul lui septembrie, candidatura și a intrat în campanie extrem de activ atât în spațiul virtual (de urmărit pe rețelele de socializare), dar și în spațiul public.

Din punct de vedere al comunicării și marketingului politic povestea lui este construită cu atenție la fiecare detaliu și pe toate planurile. Pe plan politic, înainte de anunțarea candidaturii, Manuel Valls și-a testat discursul împotriva independenței Cataloniei și a importanței susținerii valorilor UE. În același timp, a ținut să-și ia la revedere de la cetățenii francezi care l-au votat și l-au susținut ani de-a rândul (https://m.facebook.com/notes/manuel-valls/mon-message-aux-habitants-de-la-première-circonscription-de-lessonne/1943392892407712/).

Dintr-un punct de vedere, candidatura lui Valls – născut în Barcelona dintr-un tată catalan şi o mamă italo-elveţiană, crescut la Paris, fost membru al Adunării Naționale din Parlamentul francez, fost premier al Franței, fost candidat la președinția Franței – nu face decât să întărească conceptul de cetățean european și eficiența funcționării Uniunii Europene. În cazul unei victorii cu atât mai mult va fi o bilă albă pentru imaginea UE.

Și pe plan personal a făcut trecerea în Spania. Tabloidele au anunțat că Manuel Valls a început o relație cu o femeie de afaceri din Spania, moștenitoarea unui domeniu farmaceutic, care nu este nici pe departe vreun fotomodel, dar are suficientă influență și resurse financiare pentru a-l sprijini. Francezul-spaniol a mai fost căsătorit de două ori și are patru copii. De altfel, ca în cazul oricărui profil de politician francez, sunt binecunoscute publicului relațiile sale de dragoste.

Lupta electorală va fi cu atât mai interesantă cu cât primarul Barcelonei, Ada Colau, va fi, cel mai probabil, principalul contracandidat al lui Valls. Ada Colau a făcut istorie în comunicare și marketing politic. Dacă Manuel este primul politician european care candidează în două state diferite, Ada a fost prima femeie primar în Barcelona. Profilul de activistă împotriva executărilor silite a locuințelor de către bănci i-a adus o notorietate extraordinară, iar în 2015 a fost preferata catalanilor în alegeri. Există și un documentar – Ada for Mayor (Alcaldessa), premiat la mai multe festivaluri, despre povestea Adei Colau și a modului în care a câștigat alegerile.

În privința discursului public, poziționarea fiecărui candidat față de independența Cataloniei va fi subiectul de interes pentru toată lumea. De la Ada Colau se așteaptă mai multe explicații plecând de la mișcările de stradă din perioada mandatului său. Manuel Valls va trebui să-și argumenteze poziția, dar și să gestioneze imaginea de pierzător după eșecul din campania prezidențială franceză. În 2019 însă vor avea loc și alegerile pentru Parlamentul European ceea ce ar putea fi un plus pentru discursul cu tentă europeană al lui Valls, mai ales după eșecul Brexit.

Cu profiluri atât de puternice ale candidaților, în mod sigur campania electorală la primăria Barcelonei va fi unul din cele mai urmărite evenimente anul viitor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s