”Un adevăr incomod” despre Pământ by Al Gore

Știam de interesul fostului vicepreședinte american Al Gore cu privire la problemele de mediu încă de când era în funcție și chiar i-am cumpărat cartea în 2007 când a luat premiul Nobel pentru pace și premiul Oscar pentru documentarul său ”Un adevăr incomod”.

Astăzi recitind-o mi se pare la fel de actuală, ba chiar mesajele sunt mai îngrijorătoare dacă ne gândim la ce se întâmplă în jurul nostru, în special în SUA prin politica dusă de Donald Trump în domeniul mediului înconjurător. În 2017 Trump a retras SUA din Acordul climatic de la Paris ceea ce a creat nenumărate îngrijorări în rândul specialiștilor și țărilor preocupate de efectele gazelor de seră și încălzirii globale. SUA nu sunt și nu au fost parte nici din Tratatul de la Kyoto. SUA sunt însă responsabile pentru cea mai mare poluare cu gaze de seră din lume, contribuția lor la încălzirea globală a lumii fiind de peste 30%. Din păcate, președintele Trump își justifică dezinteresul total spunând că ”nu crede în schimbările climatice realizate de om”, iar acordurile climatice internaționale sunt dăunătoare afacerilor americane.

Pe lângă datele științifice, declarațiile cercetătorilor, fotografiile prezentate în carte, mi se pare fascinant stilul în care este scrisă cartea – nu este nici pe departe un manifest ecologist înverșunat, ci mai degrabă se apropie de un reportaj-anchetă din jurnalism, de un ”dossier” care prezintă într-un limbaj accesibil toate bucățile acestui puzzle. Se vede amprentat celor cinci ani petrecuți de Al Gore în presă înainte de a intra în politică. Evident că există un unghi politic, dar este mai mult decât ”decent” abordat. Gore își laudă victoriile, dar își și recunoaște înfrângerile în lupta pentru apărarea planetei în timpul mandatului de vicepreședinte. Pentru a înțelege cât contează deciziile politice la vârf, relatează, jurnalistic, cum administrația Bush care i-a urmat, a angajat un lobbist (fără nicio pregătire științifică) la Casa Alba pentru a se ocupa special ca problemele de mediu să aibă un impact cât mai mic în spațiul public. Presa de la acel moment a scos la iveală cum personajul respectiv corecta chiar articole de ziare legate de mediu.

Un alt lucru care face deosebită cartea lui Al Gore este abordarea personală și modul în care, prin povestea vieții sale, transmite faptul că apărarea mediului este o responsabilitate individuală care vine dintr-o convingere personală. Fiecare om cu o minimă viziune asupra plantei și a speciei umane poate să ajute. Este adevărat că nota personală într-o poveste publică este tipic stilului american, dar modul în care o face este natural, fără să pară fals. Un moment de răscruce – un accident grav suferit de băiatul său – l-a făcut pe Al Gore să-și asume ca vocație lupta pentru apărarea mediului, contribuție sa pentru asigurarea viitoarelor generații. Desigur, putem să extrapolăm acest exemplu în orice domeniu. Important de înțeles este că nu trebuie să ignorăm ce se întâmplă în jurul nostru, fie că primim un semn sau nu, dar cu atât mai mult atunci când primim.

Iată 10 prejudecăți cu privire la încălzirea globală citate și demontate de Gore în cartea sa. Din păcate, mulți lideri din lumea întreagă, dar și oameni simpli le promovează.

  1. ”Nu există un răspuns comun al oamenilor de știință la întrebarea dacă oamenii sunt cei care cauzează schimbările climatice.”
  2. ”Multe lucruri pot afecta climatul – așa că nu are niciun sens să ne facem prea multe probleme în legătură cu CO2.”
  3. ”Variațiunile climatice în timp sunt normale, așa că schimbările pe care le observăm acum fac parte dintr-un ciclu natural.”
  4. ”Gaura din stratul de ozon provoacă încălzirea globală.”
  5. ”Nu putem face nimic în legătură cu criza mediului. Este deja prea târziu.”
  6. ”Straturile de gheață din Antarctica își sporesc dimensiunile, așa că, pesemne, nu este adevărat că încălzirea globală face ghețarii și banchizele să se topească.”
  7. ”Avertismentele oamenilor de știință provin numai din faptul că orașele rețin căldura și nu au nimic de-a face cu gazele de seră.”
  8. ”Încălzirea globală este ceva bun, pentru că ne va scăpa de iernile reci și va face ca plantele să crească mai repede.”
  9. ”Încălzirea globală este rezultatul prăbușirii unui meteorit în Siberia, la începutul secolului al XX-lea.”
  10. ”Temperaturile nu cresc peste tot, așa că încălzirea globală este un mit.”

La finalul cărții sunt prezentate și câteva recomandări de ce putem face, fiecare în parte, pentru a diminua efectele asupra mediului. Aș spune însă că este vorba de înțelegerea unui anumit stil de viață pe care trebuie să-l adoptăm pentru a ne apăra planeta. Acest lucru presupune și că am înțeles rostul nostru în univers.

 

* ”Aceasta este ultima fotografie a planetei noastre făcută de om, din spațiu, în decembrie 1972, în timpul misiunii Apollo 17. (…) O fotografie ieșită din comun: este unica făcută atunci când Soarele se afla chiar în spatele navetei spațiale. (…) A fost singurul moment din cei patru ani, cât au durat misiunile Apollo, când Soarele se afla aproape drept în spatele Lunii, în timp ce naveta își continua drumul. Așa că Pământul este iluminat complet și nu parțial ascuns de întuneric. Din acest motiv, imaginea a devenit cea mai des publicată fotografie din istorie. De fapt, din cele 100 de fotografii ale Pământului pe care le vedeți, de 99 de ori o vedeți pe aceasta.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s