Populismul bun versus populismul rău

Am participat de curând la o dezbatere despre populism unde a fost pusă în discuției comparația dintre populismul bun și cel rău. Practic a fost introdus termenul de populism bun deoarece percepția generală despre populism este una negativă.

Din punctul meu de vedere, nu cred că putem vorbi despre populism bun, cel mult ne putem referi la acea convenție candidat-alegător de a accepta anumite informații pe care și le dorește realizabile, dar care par greu, dacă nu imposibil de pus în aplicare, iar alegătorul știe acest lucru în sinea lui dar îi place ideea de ”cum ar fi să/dacă…”.

În același timp, populismului i se adaugă o nouă latură negativă (și mai periculoasă) cea a fake news. Ce poate fi mai greu de gestionat de oricine (alegător, politician) decât un discurs populist bazat pe informații false. Este adevărat, aici putem vorbi mai mult de intoxicare, dar majoritatea fake news se bazează pe elemente de populism.

Ce este atunci populismul bun de care doresc să se agațe cele mai multe partide pentru a-și justifica discursul actual? Este evident că, în ultimii ani, odată cu intrarea în ”epoca Trump” și ”epoca Brexit” populismul a atins cote foarte ridicate în comunicare publică. Unii (aceia fiind în special social-democrații) spun că ei sunt mai degrabă ”populiștii buni”, iar extrema dreaptă este cea care adoptă un stil al populismului rău. O altă idee este că populismul bun nu conține minciuni, așa cum spuneam și mai sus.

Pentru mine, populismul și-a sporit puterea odată cu dezvoltarea social media și vor trebui să treacă ani buni până ce spațiul online va fi reglementat cu adevărat, iar cetățeanul va avea puterea și educația de a analiza și selecta corespunzător informația. Până atunci suntem însă în plină era a populismului, fie el bun sau rău.

La partea de bibliografie, recomand una din cele mai discutate cărți despre populism în acest moment „For a Left Populism, Chantal Mouffe”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s