Cinepolitica – Premiere Campagne

A debutat Cinepolitica – Festivalul Internațional de Film Politic cu filmul documentar franțuzesc ”Premiere Campagne”. Recunosc că este și singurul care mi-a atras atenția în mod deosebit și m-am dus cu mari așteptări să retrăiesc emoțiile unei prime campanii.

Deși documentarul a câștigat recent marele premiu al festivalului de film Politikos, pe mine nu m-a cucerit. Cumva mi s-a părut că au ”vrut să împace și capra și varza” – prima campanie a unei jurnaliste nou intrate în domeniul politic și prima campanie a lui Macron. Pentru că Macron este președintele Franței și o personalitate care atrage, au deviat prea mult de la povestea personală a jurnalistei și au mai adăugat și momente mondene din campanie de genul, Macron la schi cu soția sa în telescaun etc. fără nicio legătură cu restul poveștii. Pe scurt, au vrut să acopere toate planurile, dar evenimentele și emoțiile prezentate au o doză de moderație, complet nespecifică unei prime campanii, politice sau jurnalistice. Lipsește adrenalina, iar ritmul și așteptarea nu sunt punctate suficient ca să te implice și pe tine ca spectator. Singurele emoții surprinse sunt ale jurnalistei care se străduiește să scoată tot ce poate din evenimentele pe care le trăiește, ca actor direct implicat, chiar dacă are un rol secundar (”Nu cred că îmi știe prenumele, dar sigur știe pentru cine lucrez”, spune despre Macron).

Deși nu îi este defavorabil, filmul nici nu îl ajută în vreun fel pe Macron din punct de vedere al imaginii. Pare mai degrabă prezentarea unui politician ca oricare altul, nu unul care a ajuns președintele Franței. Mă întreb dacă realizatorii au avut în plan să facă acest documentar încă de la început sau au fost o circumstanță, o idee ulterioară. Ultima variantă îmi pare mai plauzibilă.

La final, nu știu de ce, se aude vocea Mariei Tănase cu ”Lume, lume, soro lume…”

Mi-am amintit de documentarul făcut pentru campania Adei Colau la primăria Barcelonei care este mult mai bine realizat. Adevărat, politicianul este actorul principal, dar acolo chiar au reușit să creeze atmosfera de primă campanie, pe toate planurile.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s