Epoca ecranocrației  – Personajul unui președinte dintr-un film, Volodimir Zelenski, este noul președinte al Ucrainei

Rezultatele campaniei la prezidențialele din Ucraina demonstrează instabilitatea mediului politic, dar și a întregii țări. Ucraina nu își poate reveni după evenimentele din ultimii ani, iar impredictibilitatea pare a fi caracteristica de bază. Este evident că marile puteri (nici nu contează prea mult care) au tot interesul să păstreze starea de nesiguranță, haosul în această țară.

De aceea, alegerea unui președinte fără nicio experiență politică, venit din domeniul filmului, nu pare chiar ceva de neimaginat (cel puțin nu pentru toată lumea).

Referindu-ne strict la campanie, se vede limpede că a fost susținut financiar în mod semnificativ (găsiți povestea în presă) și este produsul perfect de marketing.

Azi, lipsa de experiență politică a unui candidat poate compensa cu milioanele investite în social media pentru că acolo este mediul în care se poate face și desface diferite tipuri de comportament în modul cel mai rapid și cu cât mai puține urme. Experții în social media nu caută neapărat să creeze nuclee dure de susținători, au nevoie de tine azi (oricine ai fi tu azi). Politica în online este precum vedeam vechile afișe în unele restaurante ”Ne pare rău dar fumatul este interzis azi”.

Discursul de azi al lui Zelenski bazat pe ”nu vreau să vă promit nimic”, se va întoarce mâine împotriva lui pentru că alegătorii vor tot timpul ceva, fie că ai promis sau nu, ei se așteaptă să le rezolvi problemele.

Din alt punct de vedere, reîntorcându-ne la campaniile ”experimentale”, ”de laborator” din ultimii ani – vezi alegerea lui Trampa sau Brexit, iar acum Ucraina – mă întreb când și dacă va apărea din partea populației regretul pentru votul acordat. Ne aducem aminte de vox-urile cu americani sau britanici care spuneau: ”Este adevărat că am votat așa, dar nu am crezut că se va și întâmpla pe bune.”

Oricum este interesant de urmărit cazul Ucrainei din toate punctele de vedere – ce se va întâmpla pe scena politică – evoluția partidelor, dar mai ales ca și comunicare politică – cum vor evolua imaginea și discursul noului președinte în lipsa unui scenariu și regizor (cel puțin fără scenarii și regizori declarați oficial).

(Foto: Washington Post)

https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/alegeri-ucraina-2019-ucrainenii-voteaza-astazi-presedintele-1116824

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s