”Cum de putem trăi împreună”

”Cele 16 lecții de filozofie politică pe înțelesul oricui” ale lui Pierre Manent nu sunt chiar accesibile oricărei persoane fără cunoștințe în domeniu. Merită făcut efortul însă de-a vedea un alt tip de abordare și de discurs față de ceea ce este prezent în spațiul public la ora actuală, mai ales în România. Este posibil să ai parte de unele revelații despre Uniunea Europeană, drept, morală, statutul de cetățean etc. sau să nu înțelegi nimic și să spui senin ”teorie!”.

Mai jos câteva pasaje din carte care sper să atragă atenția:

”Există un joc dublu al cetățenilor cu puterea, înscris în logica reprezentărilor: din clipa în care o putere, oricare ar fi ea, trebuie să-l reprezinte pe cetățean, dorința de identificare a celui din urmă este inseparabilă de un sentiment de alienare. Această organizare a puterilor – așa cum putem constata – organizează de fapt un soi de neputință generală: neputința cetățenilor de a acționa cu adevărat unii asupra altora, neputința puterii divizate de-i oprima pe cetățeni. Acest mecanism al puterii care produce neputința puterii e numit de Montesquieu libertate.”

”(…) națiunea este deopotrivă condiția și expresia democrației, precum și referința și resursa dușmanilor democrației. Ea este deopotrivă cadrul autoguvernării și mare fapt opus autoguvernării. A fi-francez (sau german, sau italian) este elementul însuși al exercitării libertății, dar este și faptul necesar care îi poate fi opus libertății: de vreme ce ești francez, trebuie să te îngrijești mai întâi de onoarea armatei franceze, iar dacă prima ta grijă este onoarea armatei franceze, nu te poți îndoi de vinovăția căpitanului Dreyfus…”

”Asupra fiecărei națiuni europene apasă astăzi o dublă presiune uniformizatoare, una inseparabilă de globalizare și alta inseparabilă de europenizare. Această uniformizare în marș forțat nu e sinonimă cu o prietenie sporită. Apropierea însăși a națiunilor în cadrul european tinde să multiplice fricțiunile. Națiunile sunt ca indivizii: apropiindu-se, își pot descoperi cu plăcere asemănările, dar pot resimți totodată în mod dezagreabil sau dureros diferențele. Cetățenii democrațiilor se consideră adeseori prost reprezentați de guvernanții lor. Am subliniat că sentimentul de alienare este inseparabil de instituția reprezentării. Acest sentiment se accentuează inevitabil atunci când fiecare guvern european este supus presiunii crescând a opiniei europene care nu corespunde nici unei conversații civice europene, ci rezultă dintr-un proces indescifrabil și riscant.”

”(…) nu suntem în măsură să tragem niște concluzii practice, de exemplu să propunem un program pentru o Europă politică, dar am dobândit o conștiință mai acută a problemei politice a Europei. Am devenit conștienți că un corp politic se definește mai întâi politic, nu economic sau cultural, și că Europa suferă de boala unei lâncezeli politice: ea suferă de o nedeterminare – sau o nedefinire – politică. A constitui un corp politic, a face să trăiască un corp politic înseamnă a pune niște lucruri în comun. Oamenii sunt niște animale politice pentru că ei pun în comun.”

”(…) visul de a ieși din politic prin Europa va rămâne un vis. În funcție de cum va înfrunta – bine sau rău – necesitatea alegerii politice, ea va reuși, adică va deveni un corp politic nou, cu limite teritoriale și o fizionomie spirituală, sau va eșua. Dar dacă eșuează prea des, prea mult timp, în domeniul politic, nu e sigur că va putea supraviețui ca o comunitate economică și monetară.”

 

”Cum de putem trăi împreună. 16 lecții de filozofie politică pe înțelesul oricui”, Pierre Manent, editura Humanitas, 2019

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s