Tinerii, politica și alegerile

Ultimele studii cu privire la situația tinerilor din România și din sud-estul Europei, realizate și publicate de specialiștii de la Friedrich Ebert Stiftung, ne arată cifre interesante, dar, din păcate, nu încurajatoare în toate domeniile.

Legat de politică, peste jumătate dintre tinerii români (55%) au declarat că nu sunt deloc interesați de politica din țară. Cât privește dezinteresul față de ceea ce se întâmplă la Bruxelles, acesta este cu 5 procente mai mare față de politica națională.

Procente enorme ale căror efecte negative se regăsesc în gradul scăzut de participare sau de dorința de implicare în diferite activități politice. Doar 11% din cei intervievați susțin că au luat parte la demonstrații publice și doar 7% la activități politice online/ pe rețelele de socializare.

Partidele ar trebui să caute soluții pentru cei peste 88% care mărturisesc că nu au lucrat niciodată într-un partid sau într-o grupare politica. Mai mult, doar 7% susțin că ocupă o funcție politică sau și-ar dori acest lucru.

În ce au tinerii încredere? În biserică și armată. Mai nou și în Uniunea Europeană. Ar fi interesat un sondaj în care să vedem și de ce fac aceste alegeri. Aș înclina să cred că este vorba mai mult de atitudini împrumutate și nu de propriile convingeri. Politica este confundată cu politicienii, iar aceștia cu fenomenul de corupție. Prea puțini tineri văd domeniul politic drept vocație profesională.

Din păcate, tinerii din România și din celelalte țări vecine sunt dezinteresați și față de alte probleme cu care se confruntă omenirea în momentul actual cum sunt: chestiunea migrației, zonele de conflict sau schimbările climatice.

Pentru mine, toate aceste date arată faptul că tinerii pot fi extrem de ușor de manipulat pe fondul unei informări insuficiente și a unei implicări sociale nesemnificative, dar și a exploziei spațiului online total necontrolat.

Cine este de vină? Mai în glumă, mai în serios, și guvernul, și președintele, partidele politice, autoritățile statului, mass media, istoria etc., dar mai ales sistemul de educație care nu încurajează spiritul de lider/ de antreprenor, luarea de poziții în chestiunile care îi privesc, participarea la treburile cetății, cum ar spune grecii. În plus, există și un număr prea mic de lideri de opiniei. Și mai grav, aceștia nu reușesc să-și păstreze credibilitatea și imparțialitatea perioade lungi de timp astfel încât să devină repere pentru tineri.

Vocea tinerilor se aude foarte slab în dezbaterea publică, iar lipsa argumentelor obiective îi conduce spre sfera manipulării și a unor comportamente imprevizibile. În aceste condiții, pot reprezenta surpriza oricăror alegeri politice.

 

Puteți consulta/ descărca studiile accesând: https://www.fes.de/en/youth-studies

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s