Facebook sau dialogul surzilor în campania electorală

Modul în care mulți dintre politicienii români (și nu numai politicieni) postează texte pe rețelele de socializare demonstrează lipsa de interes pentru declanșarea oricărei dezbaterii, incapacitatea de a-și organiza ideile și neputința de identificare a publicului la care doresc să ajungă mesajele. Practic, nu este luat în calcul niciun principiu de comunicare sau de marketing. Nu mai vorbesc de folosirea unor elemente de identificare distincte. Mai degrabă, aș spune că este un demers făcut la întâmplare.

Pentru mulți candidați este suficient să-și vadă numele sub câteva propoziții (concepute și scrise sau nu de ei). Este o chestiune mai mult de vanitate. În același timp, capacitatea de concentrare se încheie odată cu postarea. Puțini sunt interesați să urmărească impactul, să amplifice dialogul etc.

Strategia majorității, dacă poate fi numită strategie, este de a atinge temele clasice dintr-o campanie (probleme sociale, economice, politice etc.) considerând astfel că bifează de pe lista de ”to do” și comunicarea online. Acest lucru arată, în primul rând, neînțelegerea funcționării mediului online, dar și modalitatea în care poți rata oportunități de comunicare și provocare a dezbaterii publice. Practic, pentru foarte mulți, adresarea către cetățeni a rămas unidirecțională. N-au făcut decât să mute pliantele și broșurile în online.

Și s-a mai întâmplat ceva, intoxicarea cu informații false și/sau inutile. Asistăm la cel mai de jos tip de manipulare (dacă ar exista o scară în acest sens), fără respectarea vreunei reguli sau urmărirea unui interes comun.

La rândul lor, cetățenii, utilizatorii de FB, se comportă în oglindă. Fiecare își spune păsul, indiferent de subiectul în discuție, necăutând un schimb de argumente, ci doar o metodă de a scăpa de frustrări. Soluții prea puține, implicare directă nesemnificativă, viziune, consistență, constanță, deloc. Și nu mă refer aici la discuții filozofice,”superioare”, ci la conversații accesibile tuturor.

În concluzie, eforturile de a comunica eficient, responsabil și, de ce nu, educativ, sunt destul de aproape de zero, atât din partea politicienilor, dar și a cetățenilor. Din păcate, ce se întâmplă pe rețelele de socializare este o reflecție a situației din spațiul public românesc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s